^

International Family Enterprise

In English
Facebook Instagram
Projekti Tanja Julkaisut
Outcomes Yhteistyö Spin off
Instagram

"Enabling Internationalization Excellence for Family Enterprises"

IFE, 2017

Facebook

Lue blogia

MIKSI RANSKAN PRESIDENTTI EMMANUEL MACRON PUHUI SUOMEA?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on parhaillaan valtiovierailulla Suomessa. Hän aloitti eilisen puheenvuoron muutamalla lauseella suomen kieltä. Tanskassa hän aloitti muutamalla lauseella tanskaa. Hänen suomen kielen lausuminen oli osin sinne päin, mutta osin varsin hyvää. Toisaalta hänen ääntämisellä ei ollut juurikaan mitään väliä. Suomalaisten kasvot kääntyivät heti leveään hymyyn.

Tutkimukseni mukaan yksi tärkein keino päästä lähemmäs kansainvälistä partneria tai asiakasta on yhteisen vapaa-ajan viettämisen lisäksi opetella kohdemaan kieltä ja kulttuuria.

”Se me opittiin, että niiden kanssa piti viettää aikaa. Se oli aivan hirvittävän tärkeää. Sitten jos vielä opettelet pari historiaknoppia ja muutaman sanan ranskaa, niin ne on ihan sulaa vahaa.”

Olemme kaikki inhimillisiä ihmisiä, human beings, jotka ainakin sisimmässään toivovat tulevansa kohdatuksi arvokkaina sellaisina. On selvää, että se, että vastapuoli tuntee maasi historiaa ja puhuu edes jollakin aksentilla muutaman sanan omaa kieltäsi, saa sinussa aikaan juuri kohdatun, arvostetun olon.

Tämä on tärkeä pointti maailmalla toimiville tai sinne haluaville suomalaisyrityksille. Muutama sana kohdemaan kieltä voi olla ratkaiseva asia. Vaikka se ei olisi edes kovin ymmärrettävää kieltä ja mentäisiin rallienglantia vastaavalla tyylillä, se herättää vastaanottajassa arvostusta ja hyvää oloa. Yrittäjät ovat omien yritystensä presidenttejä, ja saavat vieraan kielen sanoillaan partnerin tai asiakkaan kasvoille lähes yhtä leveän hymyn kuin Emmanuel Macronin suomenkieliset sanat meissä suomalaisissa.