Tanja
Tanja Leppäaho toimii tämän 5-vuotisen (1.9.2017-31.8.2022) tutkimusprojektin johtajana. Projektin suorituspaikka on Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Ennen projektia Tanja toimi useita vuosia tenure track-professorina Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tanjan kiinnostuksen kohteet ovat kansainvälinen yrittäjyys, verkostoituminen, prosessi, perheyrittäjyys ja laadullinen metodologia. Pukallin and Calabron (2014) mukaan Tanja on perheyritysten kansainvälistymisalan johtava asiantuntija globaalilla tasolla.
Tanja aloitti uransa yliopistolla 2008. Väiteltyään Tanja rekrytoitiin vanhemmaksi lehtoriksi Edinburghin yliopistoon, jossa hän sai tärkeää kokemusta ja laajoja tutkimusverkostoja. Tanjan tämänhetkisenä tavoitteena on tehdä perheyritysten kansainvälistymisestä vielä vahvempi erityisala ja erikoisosaamiskeskus Suomeen ja Lappeenrantaan.
Tanja on julkaissut useissa arvostetuissa kansainvälisissä aikakausijulkaisuissa, kuten Entrepreneurship Theory and Practice, Family Business Review, Journal of Small Business Management, International Marketing Review ja International Business Review. Hän on saanut useita pakintoja, kuten maailman johtavan yrittäjyyskonferenssin Babson Entrepreneurship Research Conferencen (BCERC) Bertarelli Family Best Paper Award. Hän sai palkinnon vuoden 2016 julkaisusta yhdessä Lancasterin yliopiston Professorin Sarah Jackin kanssa. Tanjan artikkeli laadullisten tapaustutkimusten käytöstä perheyrittäjyystutkimuksessa oli Family Business Review:n ladatuin vuonna 2016.
Tanja panostaa myös paljon opettamiseen ja yritysyhteistyöhön. Esimerkkejä Tanjan fasilitoimasta opiskelija-yritys-yhteistyöstä löytyy mm. alla olevan linkin kautta. Alta löytyy myös Tanjan ansioluettelo. Tanjan uusimpaan julkaisuun, joka käsittelee institutionaalisen etäisyyden ja kansainvälisen verkostoitumisen suhdetta pääsee tästä.
International Students Innovating the International Strategy of Valtra and Valmet – Jyväskylän yliopisto
Tanja’s Curriculum Vitae and Publications
Jaakko
Jaakko toimii projektissa tutkimusapulaisena. Hän osallistuu erityisesti pitkittäisen monitapaustutkimuksen (työpaketti 2) ja kyselytutkimuksen (työpaketti 3) toteuttamiseen. Jaakon vastuulla on mm. case-yritysten kontaktoiminen, haastattelujen toteuttaminen ja analysointi sekä projektiin liittyvien tapahtumien organisointi.
Jaakko on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi kansainvälisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden maisteriohjelmasta vuonna 2016, ja kauppatieteiden kandidaatin tutkinto tuli tämän projektin suorituspaikasta Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta (LUT) vuonna 2014. Tällä hetkellä Jaakko toimii nuorempana tutkijana LUT:ssa ja tekee projektin ohella omaa väitöskirjaa pk-perheyritysten kansainvälistymisprosesseista. Ennen nuoremman tutkijan tehtävää hän toimi myynti- ja asiakkuudenhoitotehtävissä kahdessa nopeasti kansainvälistyvässä startup- ja kasvuyrityksessä, Dream Broker Oy:ssä ja Vainu.io Software Oy:ssä. Maisteriopintojen aikana Jaakko toimi tutkimusapulaisena tämän projektin vetäjälle Tanja Leppäaholle, jolloin hän sai kipinän perheyritysten kansainvälistymistutkimukseen, teki aiheesta Perheyritysten Liiton palkitseman vuoden 2016 parhaan perheyrittäjyysgradun ja pääsi osallistumaan tieteellisen artikkelin kirjoittamiseen perheyritysten kansainvälistymistutkimuksen prosessimaisuudesta.
Jaakon kiinnostuksen kohteet ovat pk-perheyritysten sekä muiden pk-yritysten kasvu ja kansainvälistyminen, yrittäjyyskasvatus ja case-tutkimus. Hänen tavoitteenaan on kasvaa kansainvälisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden asiantuntijaksi, ja tiedeyhteisössä vaikuttamisen lisäksi tavoitteena on välittää tutkimustietoa tehokkaasti myös opiskelijoille ja yrityksille. Työkokemus yksityisellä puolella auttaa heijastamaan tutkimusten tuloksia käytännön tasolle ja rakentamaan verkostoja.
Satu
Satu toimii projektissa tutkimusapulaisena ja osallistuu erityisesti arkistotutkimukseen (työpaketti 1) ja tarkastelee Ahlströmin, Serlachiuksen, Schaumannin ja Vaisalan kansainvälistymisprosesseja mm. narratiivisen analyysin kautta.
Satu on valmistunut Jyväskylän Yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi kansainvälisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden maisteriohjelmasta vuonna 2016. Toukokuusta 2016 lähtien Satu on työstänyt väitöskirjaansa tutkien kansainvälisten yrittäjien identiteetin rakentumisen prosessia narratiivisen tutkimusmenetelmän avulla. Väitöskirja tarkastelee kansainvälisen yrittäjyyden prosessin syntyä ja kehittymistä yksilön, toiminnan ja urapolun näkökulmasta, ja pyrkii tuomaan monialaiseen keskusteluun lisäarvoa sekä käytännön että teorian tasolla.
Sadun aiempien ja nykyisten kiinnostuksen kohteiden valossa, projekti tarjoaa sujuvan jatkumon. Vuodesta 2012 lähtien Sadulla on ollut näköalapaikkoja erilaisissa projekteissa, joissa pyrkimyksinä on ollut edesauttaa ja kehittää yrittäjyyttä sekä pk-yritysten kansainvälistymistä. Ennen maisteritutkintoaan Satu työskenteli Suomen Amerikkalaisen Kauppakamarin asiakashallinnan ja jäsenviestinnän tehtävissä. Tällä hetkellä, väitöskirjatyönsä ohella, Satu toimii kansainvälisesti orientoituneen perheyrityksen Serdeco Oy:n hallituksen jäsenenä, sekä ohjaa kansainvälistymistä käsitteleviä pro gradu -töitä Jyväskylän Yliopistossa.
Pohjimmiltaan Sadun pyrkimyksenä on tutkimuksen kautta vahvistaa yrittäjien ääntä, valjastaa narratiivisen tutkimuksen hyödyt kansainvälisen yrittäjyyden tutkimuksessa, sekä edesauttaa kansainvälistymisprosessin teoreettista kehittämistä.
Oleksiy
Oleksiy Kovalenko (psykologian maisteri, keväällä 2018 myös liiketaloustieteen maisteri) vastaa projektin visuaalisesta ilmeestä ja sisällöstä.